20lutJak jeść z Hashimoto

Co jeść przy chorobie Hashimoto?

Hashimoto to nic innego, jak przewlekłe zapalenie tarczycy o charakterze autoimmunologicznym. Na liście przyczyn rozwoju tej choroby znajduje się przede wszystkim przewlekły stres, oraz czynniki genetyczne. Powodzenie w leczeniu Hashimoto zależy od prawidłowo postawionej diagnozy i odpowiednio szybko wdrożonej terapii. Nie bez znaczenia jest też diety, ponieważ jednymi z najczęściej występujących dolegliwości przy Hashimoto są alergie i nietolerancje pokarmowe.

Nietolerancje i alergie pokarmowe w Hashimoto

Do najczęściej współwystępujących w tym schorzeniu alergii należą: alergia na białko mleka krowiego, nietolerancja glutenu, oraz nietolerancja laktozy. Wiąże się to z koniecznością zmian – często radykalnych – w codziennej diecie. To właśnie odpowiednio dobrana dieta bez laktozy i glutenu doprowadzić może do wyciszenia stanu zapalnego w organizmie, wyrównania wagi i uspokojenia systemu nerwowego. Nietolerancja laktozy zazwyczaj objawia się przykrymi dolegliwościami po spożyciu mleka i jego przetworów (wzdęcia, gazy, biegunka, przelewania w jelitach, ból brzucha) i ustępuje po wykluczeniu tego cukru z jadłospisu. U osób z nietolerancją laktozy, chorujących na Hashimoto mogą wystąpić wahania poziomu TSH. Z kolei nietolerancja glutenu jest o tyle niejednoznaczna, że wymaga dokładnej diagnostyki w celu wykluczenia celiakii. Badania wykazały, że ryzyko celiakii u osób z chorobą Hashimoto jest około 10 razy większe niż u osób zdrowych i wynosi od 3,2% do 43%. Do objawów charakterystycznych dla celiakii należą: bóle brzucha, spadek masy ciała, biegunki, wzdęcia i gazy. Aby potwierdzić celiakię należy wykonać badanie genetyczne. Okazuje się więc, że zmiana diety jest niezbędna, ale dopasowanie jej zależy od wykonanych badań. Stąd, nie zawsze konieczne jest wykluczenie glutenu.

Wszystko co zdrowe w jednym … pudełku!

Wszystko, co zdrowe w jednym … pudełku!
Rewolucja w sposobie żywienia, ilość wykluczeń – to prawdziwe wyzwanie dla każdego!
Jednym z rozwiązań staje się dieta pudełkowa, w której wyklucza się czynniki zapalne (alergeny), przy jednoczesnym zachowaniu pełnej wartości posiłków. Catering dietetyczny bez glutenu i bez laktozy to optymalne rozwiązanie dla osób zmagających się z Hashimoto, ale nie tylko! Z diety eliminacyjnej mogą korzystać również osoby całkowicie zdrowe, jak i ze zdiagnozowaną celiakią, z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi, a także osoby cierpiące na inne choroby autoimmunologiczne.
Jak sobie z tym radzić? Sposobów jest wiele, najczęstszym jest wizyta u dietetyka i wyznaczenie nowej drogi żywienia. Samodzielne przygotowanie posiłków jest jednak często karkołomnym wyzwaniem, ponieważ obejmuje ono nie tylko zakupy i dostosowanie przepisów, ale też często – pogodzenie gustów kulinarnych domowników ze swoją wymagającą dietą.
Mamy na to rozwiązanie – w ofercie cateringu dietetycznego WIEM CO ZJEM znajduje się aż 6 diet z wykluczeniem laktozy i glutenu, tak aby każdy mógł znaleźć opcję idealną dla siebie. Osoby z nietolerancją laktozy, najczęściej stawiają na dietę zbilansowaną bezlaktozową – opartą na warzywach, produktach zbożowych, chudym mięsie i rybach, bezlaktozowym nabiale oraz owocach. Dla osób zapracowanych, by uniknąć nieregularnego trybu żywienia – doskonałą opcją może być dieta office box wegetariańska, Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa (+ fish), w której znajduje się bogactwo warzyw, a więc witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu.
Dzięki takiej diecie można być pewnym, że dostarcza się swojemu organizmowi tego, co najlepsze!

Bez glutenu i laktozy, ale ze smakiem!

Nie tylko wykluczenia, ale też walory smakowe potraw liczą się, by systematycznie i bez odczucia wyrzeczeń przejść na dietę. Stawiając na jedną z diet eliminacyjnych WIEM CO ZJEM, pozbędziesz się lub zminimalizujesz uciążliwe dolegliwości związane ze spożyciem laktozy i glutenu, zredukujesz lub utrzymasz swoją wagę na odpowiednim poziomie. Wyregulujesz metabolizm, a przede wszystkim zagwarantujesz sobie zbilansowaną dawkę makro i mikroelementów oraz witamin, które pozwolą Ci znowu czuć się zdrowo i pełnym energii.
Bez glutenu i laktozy, ale ze smakiem!

Logo Wiem co Zjem

WIEM CO ZJEM catering dietetyczny z pasji do gotowania, miłości do jedzenia i w trosce o Wasze zdrowie stworzyliśmy dietę pudełkową szytą na miarę Waszych potrzeb! 14 typów diet, w tym diety dla alergików i sportowców. Dostarczamy do kilkudziesięciu miejscowości w całej Polsce!

ul. Strefowa 3
22-400 Zamość

© 2022 All rights reserved. Wiem Co Zjem

Scroll to top Call Now Button