16marDieta z niskim indeksem glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym!

Wraz z rozwojem chorób cywilizacyjnych coraz więcej osób uskarża się na dokuczliwe dolegliwości, takie jak chroniczne zmęczenie, senność, apatia, problemy ze wzrokiem, zwiększenie apetytu i uczucia pragnienia. Przetworzone “fast food”, nieregularne posiłki, uboga w składniki odżywcze dieta, a do tego stres, siedzący tryb pracy i brak ruchu – to wszystko prowadzi do coraz częściej występujących stanów przedcukrzycowych, cukrzycy typu 1 i 2, oraz insulinooporności. Jak prawidłowo się odżywiać i wesprzeć metabolizm organizmu, by uchronić się przed poważnymi skutkami tych chorób? Odpowiedzią na te pytanie jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Coraz częściej wybierana jako całościowo opracowany catering dietetyczny – zapewnia działanie terpeutyczne, oraz profilaktyczne. Daje czas na zadbanie o całościową formę organizmu i dobry stan psychofizyczny. Polecana osobom zmagających się z insulinoopornością, a także trądzikiem i PCOS (u kobiet). Ponadto świetnie sprawdzi się również u osób zdrowych jako prewencja chorób cywilizacyjnych. O zasadach diety z niskim IG i zaletach pudełek dietetycznych przeczytasz u nas!

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny w ujęciu ogólnym wskazuje na tempo wchłaniania się węglowodanów (parametr ten nie odnosi się do białka i tłuszczów). Jako wartość referencyjną przyjęto 50 g czystej glukozy, której IG określono jako 100. Niski Indeks Glikemiczny (<55) posiadają produkty, po których spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Po posiłku o niskim IG następuje niewielki wyrzut insuliny, a uczucie sytości pozostaje na dłużej. U osób spożywających w przewadze pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (>70) ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 jest o 40% większe niż u wybierających produkty o niskim indeksie glikemicznym. Warto zaznaczyć, że wartość IG w posiłku zależy również m.in. od ilości i rodzaju węglowodanów, stopnia dojrzałości owoców oraz sposobu przetwarzania żywności. Im produkt jest bardziej rozdrobniony lub rozgotowany, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny, np. surowa marchewka ma niski IG, a gotowana wysoki; owoce surowe mają niski IG, a smoothie z nich zrobiony wysoki.

Zastanawiasz się co możesz zjeść?

Gubisz się w zaleceniach dietetycznych? Swoje żywienie oprzyj na wiedzy specjalistów, i… postaw na profesjonalnie opracowany catering dietetyczny z niskim IG! Podstawą tu są produkty o niskim IG (<55), to m.in. warzywa, nasiona roślin strączkowych, grzyby, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce. Uwzględniane są również produkty o średnim IG (56 – 69), natomiast ograniczone te o wysokim IG (>70). Zwracamy uwagę na produkty zawierające dużo błonnika, który obniża wartość IG w całym daniu, częściowo blokując wchłanianie węglowodanów do krwi. Głównym źródłem węglowodanów są: kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, ciemne pieczywo, nieoczyszczony ryż, fasola, groch i soczewica. Przygotowanie potraw opieramy na gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu bez dodatku tłuszczu oraz duszeniu bez obsmażania. Całodzienny jadłospis w cateringu dietetycznym został podzielony na 5 posiłków, o odpowiedniej proporcji węglowodanów, tłuszczów i białek oraz właściwym rozłożeniu wymienników węglowodanowych w każdym posiłku. To pomaga utrzymać regularność spożywanych posiłków, przywracając dobre samopoczucie i poprawiając ogólny stan zdrowia.

Odchudzanie na diecie z niskim IG

Najczęstsze pytanie osób, które rozważają wybór diety z niskim indeksem glikemicznym – czy ta dieta odchudza? Jako dieta odchudzająca dieta niskoglikemiczna pozwala stracić w krótkim czasie więcej kilogramów niż ta niskotłuszczowa. Dieta o niskim wskaźniku glikemicznym to jedna z bezpieczniejszych metod odchudzania. Spożywanie produktów o niskim IG pozwala lepiej kontrolować wagę ciała oraz, w przeciwieństwie do produktów o wysokim IG, nie powoduje tycia. Dieta o niskim IG nie tylko wspomaga leczenie cukrzycy, ale także sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jest więc szeroko stosowana przez osoby odchudzające się i chcące utrzymać zdrową wagę.
Logo Wiem co Zjem

WIEM CO ZJEM catering dietetyczny z pasji do gotowania, miłości do jedzenia i w trosce o Wasze zdrowie stworzyliśmy dietę pudełkową szytą na miarę Waszych potrzeb! 14 typów diet, w tym diety dla alergików i sportowców. Dostarczamy do kilkudziesięciu miejscowości w całej Polsce!

ul. Strefowa 3
22-400 Zamość

© 2022 All rights reserved. Wiem Co Zjem

Scroll to top Call Now Button