Dieta z niskim indeksem glikemicznym!
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny w ujęciu ogólnym wskazuje na tempo wchłaniania się węglowodanów (parametr ten nie odnosi się do białka i tłuszczów). Jako wartość referencyjną przyjęto 50 g czystej glukozy, której IG określono jako 100. Niski Indeks Glikemiczny (<55) posiadają produkty, po których spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Po posiłku o niskim IG następuje niewielki wyrzut insuliny, a uczucie sytości pozostaje na dłużej. U osób spożywających w przewadze pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (>70) ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 jest o 40% większe niż u wybierających produkty o niskim indeksie glikemicznym. Warto zaznaczyć, że wartość IG w posiłku zależy również m.in. od ilości i rodzaju węglowodanów, stopnia dojrzałości owoców oraz sposobu przetwarzania żywności. Im produkt jest bardziej rozdrobniony lub rozgotowany, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny, np. surowa marchewka ma niski IG, a gotowana wysoki; owoce surowe mają niski IG, a smoothie z nich zrobiony wysoki.