Dieta ketogeniczna. Czyli jak jeść tłuszcz, by spalać tłuszcz?
Cieszy się wielkim zainteresowaniem i wywołuje wiele kontrowersji! Uznawana powszechnie za jedną z najbardziej
skutecznych diet w redukcji wagi, przeznaczona dla osób o dobrej kondycji. Znalazła również swoje zastosowanie
jako styl żywienia wspierający terapie medyczne. Duża ilość kalorii i potrawy bogate w tłuszcze to najbardziej
charakterystyczne cechy tej diety. Specjalnie opracowany catering dietetyczny i kontrola dietetyka wydaje się być
najlepszym rozwiązaniem dla osób rozważających taką opcję. Poznajcie kilka faktów o nowej pozycji w ofercie WIEM CO ZJEM!
Zasady diety ketogenicznej
Zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Posiłki które spożywa
osoba na diecie keto, to potrawy w których aż 80-90 proc. stanowią tłuszcze, a pozostałą część, czyli 10-20 proc. węglowodany
i białko. Mówiąc wprost – organizm nie mając możliwości wykorzystania energii z węglowodanów (których w keto jest mało)
– pobiera ją z tłuszczy! W ten sposób dochodzi do ketozy – czyli procesu rozpadu tłuszczów. Co ważne, przy odpowiednio
opracowanej diecie (niskiej ilości węglowodanów) zahamowane zostaje uczucie głodu. W naszym cateringu otrzymujecie
4 posiłki zbilansowane według restrykcyjnych zasad, a jednocześnie skomponowane ze smakiem. To, jakie produkty spożywasz
wpływa na ogólny dobrostan Twojego organizmu!
Co zjesz w diecie keto?
Dobrej jakości tłuszcze z pewnego źródła to podstawa! Najlepsze źródła kwasów nasyconych to masło, smalec i olej kokosowy.
W diecie ważne są też produkty pełne kwasów jednonienasyconych – orzechy, awokado i olej. Unikamy za to kwasów
wielonienasyconych, ale pochodzących z produktów przetworzonych (dopuszczalne są te pochodzenia zwierzęcego).
Co z białkiem? Pochodzić ma ono ze sprawdzonych źródeł zwierzęcych. Węglowodany, pochodzące z owoców i warzyw
są dopuszczalne, jednak powinny być ograniczone i zawierać jak najmniejsze ilości cukrów. W pudełkach znajdziesz
między innymi szpinak, brokuły, kapustę, brukselkę, bakłażana czy oliwki. Wykluczone są produkty przetworzone, light, pszenica,
ziemniaki i wiele innych.
Dla kogo?
Podstawowe pytanie, zadawane przy wyborze diety ketogenicznej. Jest to rozwiązanie wyłącznie dla osób o dobrym
i bardzo dobrym stanie zdrowotnym. Przeciwwskazania do jej stosowania to (jak podają źródła): cukrzyca i stany hipoglikemii
o nieznanej przyczynie, kamica nerek i dróg żółciowych, schorzenia wątroby, kwasica organiczna, porfiria, zaburzenia metaboliczne.
Należy pamiętać też o wielu skutkach ubocznych, obserwować swój organizm i efekty jakie daje stosowanie keto.
Każdy niepokojący objaw jest znakiem, by zaprzestać stosowania diety i zasięgnąć porady dietetyka lub lekarza.
Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń do nas i porozmawiaj z konsultantem. Poproś o jadłospis.
Uwaga: Tekst nie stanowi porady medycznej ani wskazań dietetycznych indywidualnych o charakterze medycznym.