Jak jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?
Dopada Cię chandra i opadasz z sił? Letni upał staje się nieznośny, a zimowe dni ciągną się w nieskończoność… Przyjrzyj się temu co jesz! Posiłek to ważna część Twojej codzienności. Powinien być nie tylko zdrowy i zbilansowany, ale też… po prostu przyjemny i satysfakcjonujący! Jego różnorodność, a nawet kolor i faktura – wszystko to wpływa nie tylko na apetyt, ale też pobudza mózg, wprowadzając Cię w konkretny nastrój. Przeczytaj koniecznie, jak jedzenie wpływa na Twoje samopoczucie i zainspiruj się, by wiedzieć co zjeść, czuć się dobrze i żyć przyjemnie.
Zadbaj o jelita i… poczuj się lepiej.
Odczuwasz brak energii i witalności? Jelita to Twój cichy barometr samopoczucia. Obserwuj swój organizm i ograniczaj produkty, po zjedzeniu których czujesz się ociężały. Jelita i mózg są ze sobą ściśle powiązane. Przywrócenie prawidłowej flory jelitowej może mieć pozytywny wpływ na poprawę nastroju i ochronę zdrowia psychicznego. Zaledwie kilka kroków wystarczy, by poczuć się lepiej! Na co dzień unikaj alkoholu, tytoniu i używek rekreacyjnych, ogranicz stres poprzez praktykowanie mindfulness, postaw na relaksujące zajęcia oraz spędzanie czasu z rodziną i przyjaciółmi, zadbaj o odpowiednią ilość snu, aby utrzymywać równowagę między życiem zawodowym i prywatnym bez stresu… oraz ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO. Od czego zacząć?
Sprawdź czy masz nietolerancje pokarmowe
Nietolerancje pokarmowe są spowodowane reakcją Twojego układu odpornościowego. Reakcje te różnią się od reakcji alergicznych, kiedy to układ odpornościowy błędnie uznaje jedno z białek organizmu za szkodliwe i atakuje je, co prowadzi do różnych objawów. Nietolerancje pokarmowe nie prowadzą do obrzęku skóry, jak to się dzieje w przypadku reakcji alergicznych. Istnieje wiele rodzajów nietolerancji pokarmowych, w tym alergie, nietolerancje pokarmowe i celiakia. Nietolerancja pokarmowa nie powoduje reakcji immunologicznej, a jej objawy są zwykle łagodniejsze. Można je również leczyć, unikając pokarmów, które je wywołują, dlatego warto się przebadać i zanotować, czego należy unikać.
Ogranicz tłuste mięsa
Większość mięs i ryb ma wystarczającą ilość cholesterolu. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu we krwi, powinieneś ograniczyć spożycie pokarmów takich jak: jaja, produkty mleczne i tłuste mięsa. Zacznij od diety wegetariańskiej, lub po prostu – diety z dużą ilością warzyw.
Wprowadź do swojej diety więcej ryb i owoców morza
Najlepszym źródłem tłuszczów omega-3 są ryby. Regularne spożywanie ryb, zwłaszcza tłustych, takich jak makrela, śledź i łosoś, może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu. Tłuszcze omega-3 są również ważne dla mózgu, oczu i stawów. Jeśli nie jesz ryb, powinieneś codziennie przyjmować suplement oleju rybnego. Przynajmniej raz w tygodniu staraj się jeść tłuste ryby lub owoce morza. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie diety warzywnej z dodatkiem ryb, co pozytywnie wpływa na nastrój!
Postaw na pełnoziarniste produkty zbożowe
Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem zboża jest pszenica, a następnie żyto i jęczmień. Czasowe wykluczenie glutenu (poparte wcześniejszym badaniem na ewentualne nietolerancje) może wpłynąć pozytywnie na Twoje samopoczucie. Nie musi to być jednak jedyne wyjście, aby odciążyć jelita. Istnieje wiele więcej rodzajów zbóż, w tym owies, kukurydza i ryż, ale także gryka, proso, komosa ryżowa i amarantus. To właśnie z nich produkowane są mąki, pieczywo, kasze, ryż, makarony i zbożowe przetwory śniadaniowe. Wszystkie są bogate w węglowodany, ale każde z nich ma swój własny zestaw witamin i składników mineralnych. Pełnoziarniste produkty zbożowe są dobrym źródłem błonnika przy czym zawierają niewielkie ilości tłuszczu. Dostarczają witaminy z grupy B: B1, B2, niacynę oraz kwas foliowy, a także takie składniki mineralne jak: miedź, magnez, selen, cynk, żelazo, potas i fosfor.
Pij dużo wody
Woda jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga organizmowi wykonywać wiele ważnych czynności. Przenosi składniki odżywcze i usuwa odpady. Woda pomaga także utrzymać w zdrowiu skórę, stawy i mięśnie. Woda jest także ważna dla kontrolowania ciśnienia krwi. Ilość wody, jakiej potrzebujesz każdego dnia, jest różna. Zależy to od wieku, płci, poziomu aktywności, klimatu i ogólnego stanu zdrowia. W przypadku osób dorosłych zaleca się wypijanie co najmniej 2,5 litra wody (8 szklanek) dziennie. Ilość ta może się jednak różnić w zależności od indywidualnych potrzeb.
Jedz regularnie
Regularne posiłki wiążą się z lepszym trawieniem. Organizm ludzki nie jest w stanie prawidłowo przetwarzać składników odżywczych, jeśli jest karmiony w nieregularnych odstępach czasu. Naukowcy zalecają spożywanie pięciu do sześciu małych posiłków w ciągu dnia zamiast trzech większych. Jeśli między nimi odczuwasz głód, napij się wody lub zjedz małą przekąskę. Dobry plan żywieniowy powinien zawierać różnorodne warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, białkowe i nabiał. Codzienne menu ujarzmić może dobry plan dietetyczny, a już nawet najprostsza – zbilansowana dieta ułatwia wdrożenie zdrowego nawyku regularnego jedzenia!
Celebruj posiłki
Ta rada dotyczy osób, które mają tendencję do szybkiego jedzenia. Zbyt szybkie jedzenie nie pozwala mózgowi zarejestrować sytości, co oznacza, że nie jesteś jeszcze najedzony. Jeśli czujesz, że jesz zbyt szybko – spróbuj zwolnić tempo i dać sobie więcej czasu. Jeśli czujesz się najedzony przed zakończeniem posiłku – możesz przestać jeść wcześniej i zachować trochę kalorii na cały dzień. Najważniejszą częścią jedzenia jest jego celebracja. Ciesz się jedzeniem i jedz powoli. Pomoże ci to lepiej się nim delektować i będziesz miał więcej satysfakcji z posiłku. Pamiętaj, że jedzenie to przyjemność i postaraj się, by była to relaksująca i zdrowa część twojego dnia. Nie lubisz gotować? Sprawdź, jak może pomóc Ci catering dietetyczny i ciesz się gotowymi, zdrowymi posiłkami.